Hayata umutla bakıyorlar: Engeller onlara 'engel' değil

Engelli bireyler ve aileleri engelleri aşmak için birlikte mücadele ediyorlar. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda düzenli olarak verilen eğitim, seminer ve benzeri aktiviteler ile engellerin aşılması amaçlanıyor.

Sağlık - 1 ay önce

ÖZEL HABER

Engelli bireyler konusunda farkındalığın artırılması amacıyla Engelliler Haftası her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Farkındalık oluşması için büyük bir öneme sahip olan bu haftada Engelliler Sarayı'ndaki etkinler yakından incelendi.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda mesleki eğitimlerden spor faaliyetlerine, psikolojik danışmanlık hizmetinden sosyal etkinliklere kadar birçok alanda hizmet veriliyor. 2011 yılı itibarıyla hizmete giren Engelliler Sarayı hakkında bilgilendirme yapan Elif Karaarslan, Bağcılar ilçesinde yaşayan tüm engelli ve engelli ailelerinin buradaki hizmetlerden yararlanabildiğini belirtti. 

Engelliler Sarayı Müdürü Elif Karaarslan, dünyanın dört bir yanından merak edilen Engelliler Sarayı hakkında konuşurken “Burada Türkiye’nin ilk su altı ve su üstü scuba dalış eğitimlerini verdiğimiz eğitimlerimiz var” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda birçok atölye ile hizmet verildiğini dile getiren Karaarslan; kişileri ilgi, beceri ve yeteneklerine göre yönlendirdiklerini açıkladı. Karaarslan, "Bunun haricinde aileler için de oluşturduğumuz istihdam odaklı, kendi kişisel gelişimini destekleyecek çocuğunun engelini rehabilite edebileceği süreçle alakalı birçok eğitim atölyelerimiz ve seminerlerimiz mevcut." sözlerini kullandı.

Engelin dezavantajlarını minimum seviyeye indirmek için ilgi şefkat ve eğitim konusuna dikkat çeken Karaarslan, eğitime erişimde engellerin ortadan kaldırılması için daha farkındalığı yüksek bir toplum beklendiğini dile getirdi. Günlük yaşamda engellilerin karşısına çıkan zorluklara örnek olarak kaldırım ve rampaların önlerine araçların park etmesi veya tabelaların bilinçsiz kullanılması gibi konulara değinen Karaarslan, eğitim ve  rehabilitasyon haricinde sosyal etkinlikler düzenlediklerini de belirtti.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE AĞIR ELEŞTİRİLER GELEBİLİYOR

Elif Karaarslan, bir sosyal etkinlikte ebeveynlerden birinin "Biliyor musunuz ben bugün keyfimce eğlendim" sözlerini duyduğunu ve ebeveyne bunun nedenini sorduğunda ise " 'Ben başka günlerde eğlendiğim zaman, bunun engelli çocuğu var, neden bu kadar eğleniyor, oynuyor, utanmıyor mu?' diyecek kadar ağır eleştirilerde bulunulabiliyor” cevabını aldığını ve yadırganmadan, doyasıya eğlenme fırsatı bulan ebeveynin bu sözlerini unutamadığını söyledi.

Elif Karaarslan, buradaki ailelerin birbirlerine rol model olduğunu “Burada birçok engel grubu var, burada aileler birbirlerini çok iyi anlayabiliyorlar. Engeliyle yeni tanışmış ailelerle uzun yıllar yaşayan aileler birbirleriyle kaynaşıyorlar ve birbirlerine rol model oluyorlar." sözleriyle belirtti.

ANNELER GÜNÜ UNUTULMADI

Engelliler Sarayı eğitmenlerinden Derya Köse, anneler günü için bir hazırlık yaptıklarından bahsederek çocukların tasarladıkları melek mumlukları CNC makinesinde yaptıklarını söyledi. Bu mumlukları anneler gününde annelerine hediye edeceklerinden bahseden Köse, bu tarz etkinliklerle “ben yapabildim algısı” kazandırıldığını aktardı.

BURASI BİR YAŞAM ALANI 

Eğitmen Pelin Demir, "Robotik kodlama sınıfında öğrencilerimizle birlikte robotik kodlama yaparak bilgisayar üzerinden materyaller yapmaya çalışıyoruz. Genelde engellilere yönelik çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullanarak engelli vatandaşlar için yapılan materyallerden bahsetti. Bir diğer eğitmen Kübra Kavaklı ise buradaki ortamı "yaşam alanı" olarak niteleyerek buradaki öğrencilerden çok fazla şey öğrendiğini ve kişilerin özel durumlarından sıyrılıp hayata tutunduklarını aktardı.

Bilek güreşi ile ilgilenen kursiyer Berat ise buradaki eğitimlerin sosyal anlamda fayda sağladığını ve buradaki kurslar ile kendisini geliştirdiğini söyledi. Günlük yaşantısında en çok bilinçsiz sürücülerin zorladığını dile getiren Berat, engelli bireylere yardımcı olmak için acıma duygusu ile yaklaşılmasının hoş durmadığını hatırlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

ONURLU DAN İZMİR İL KÜLTÜR TURİZM MÜDÜRÜNE ZİYARET

2024-05-11 08:52 - Gündem

Gaziantep’te Ulaşıma Zam Mı Geliyor?

2024-05-10 21:29 - Gündem

Gaziantep Depreme Hazırlıklı Mı? İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez UYARDI

2024-05-10 11:02 - Gündem

Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf paketini açıklayacağız

2024-05-10 10:58 - Gündem

Gürban, Gaziantep'e Özel Teşvikler Çıkartılmalı

2024-05-10 10:48 - Gündem

Gaziantep FK küme düştü!

2024-05-10 10:43 - Spor

Altında % 50 indirim fırsatı ile fark yaratıyor

2024-05-10 10:38 - Gündem

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman: Tiktok Türkiye'de yasaklanabilir

2024-05-10 10:35 - Gündem

Milli taekwondocu Furkan Ubeyde Çamoğlu, Avrupa şampiyonu oldu

2024-05-10 10:32 - Spor

"Narkoçelik-16" operasyonlarında 366 şüpheli yakalandı

2024-05-10 10:30 - Gündem

İlgili Haberler

Ceviz suyu nasıl hazırlanır, ne işe yarar? Kaynamış ceviz suyunun faydaları nelerdir?

10:12 - Sağlık

Onaylı Randevu Sistemi etkisini gösterdi: 3 kişiden ikisi iptal ediyor

17:08 - Sağlık

Kekik suyu faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Kekik suyu nasıl kullanılır? Damıtılmış kekik suyu...

12:42 - Sağlık

Sağlığınız için böyle tüketmeyin! Kahvaltıda kurban etinden uzak durun!

11:27 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı duyurdu! Bayram tedbirleri

17:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te cinnet getiren şahıs dehşet saçtı: 5 ölü, 2 yaralı

04:12 - Gündem

Gaziantep'te cinnet getiren şahıs dehşet saçtı: 6 ölü, 2 yaralı

04:03 - Gündem

Marmaris ve Datça'ya 24 saatte 50 bin araç girdi

18:02 - Gündem

Onaylı Randevu Sistemi etkisini gösterdi: 3 kişiden ikisi iptal ediyor

17:08 - Sağlık

Gaziantep'te deprem konutlarına yerleşen 500 ailenin çifte bayramı

16:08 - Gündem