USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Gastronomiye Güç Katıyor

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Gastronomiye Güç Katıyor
06-05-2024 09:24
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip olan Gaziantep’te takdire şayan üretimlere imza atıyor.

Bu sayede mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri, fabrika gibi faaliyet gösteren okullarında üretirken öğreniyor. Gazi şehrin popülasyonunu oluşturan genç ve dinamik nüfusu kullanarak sektöre kalifiye eleman kazandıran mesleki ve teknik Anadolu liseleri, istihdama önemli katkılar sunuyor.

Millî Eğitim Bakanlığı ve Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürü Yasin Tepe öncülüğünde önemli üretimler yapan mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri; gıdadan tekstile, motorlu taşıtlardan gastronomiye kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. 

BAKLAVA ÜRETİMİ TÜRKİYE'DE TEK

Gaziantep'teki Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan atölye ile 20 kız öğrenci, baklava yapımına başladı. Okulun Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında öğrencilerin üretim yapabilmesi için Gaziantep Valiliği ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü bir proje hazırladı. Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan proje ile 500 metrekarelik alanda kurulan atölyede öğrenciler, baklava yapımına başladı. Okula gelen siparişlere göre üretim yapan öğrenciler, hem mesleklerini geliştiriyor hem de para kazanıyor.

Konuyla ilgili  soruları yanıtlayan Yasin Tepe, gastronomi kentinin olmazsa olmazı baklava ile ilgili özel ustalar yetiştirmeyi amaçladıklarını ve kadınları da bu sektöre dâhil ettiklerini kaydederek “Baklavanın başkenti Gaziantep’te Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, baklava üretimi ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri arasında ilk ve tek olma özelliğine sahip. Tam teşekküllü bir imalathanede usta öğretici ve öğretmenleri ile siparişe göre üretim yapan kız öğrenciler, geleceğin kadın baklava ustası olma yolunda son derece iddialı. 1. sınıf baklava, özel kare baklava, havuç dilimi baklava, cevizli baklava ve su böreği çeşitleri ile Mecidiye (Nakıp) Hanı ve okulda satışa sunulan bu muhteşem lezzetler, tadı ve görüntüsü ile herkesten tam not alıyor.'' dedi.

TADI ŞAHANE!”

Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin dünya standartlarına uygun üretimler gerçekleştirdiğini aktararak ''Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; %100 doğal, yoğun aromalı, en üst düzey kalite standartlarına uygun çekirdeklerin işlenmesi ile elde edilen kuvartürlerden göze ve damağa hitap eden çikolatalar üretiyor.

Toptan ve perakende üretim yapan Gıda Teknolojisi alanı öğrencileri, bu sektörde kalifiye eleman olma yolunda eğitimden geçiyor, hâlihazırda aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bitter, sütlü, beyaz, dolgulu, butik çikolata, makam ve özel gün çikolatası ile makaron ve pasta çeşitlerinin siparişi okula ait bir sosyal medya hesabı üzerinden alınıyor.'' şeklinde konuştu.

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİNDE İDDİALIYIZ!

Gaziantep Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümü öğrencileri de otomotiv sektörüne kendinden emin bir şekilde hazırlanıyor. Öğrenciler; 2 gün teorik, 5 gün uygulamalı çalıştıkları atölyede günlük ortalama 10 araç tamir ediyor. Usta öğretici ve öğretmenlerinin kontrolünde otomobil ve hafif ticari araçların kaportasından mekanik işlemlerine kadar her türlü bakım ve onarımı yapan öğrenciler, sektöre emin adımlarla ilerliyor. Konuyla ilgili detaylı bilgiler aktaran Yasin Tepe, ''Mennan Usta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Motorlu Araçlar Teknolojisi alanı öğrencileri, kamu kurumlarına ait araçlar ile özel araçların bakım ve onarımını yaparken okulda öğrendikleri teorik bilgiyi atölyede uygulama imkânı buluyor, bu sayede hem meslek öğreniyor hem aile bütçesine katkı sağlıyor. Yetkili araç servislerini aratmayan atölyelerde motorlu araçların genel bakımı, onarımı, kaporta, boya, elektrik işleri hatta motor ve şaselerin numaralandırılması işlemi yapılıyor.'' diye konuştu.

SOFRALARIN OLMAZSA OLMAZI, EKMEK!

Şehit Serdal Şakır, GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret, Vedat Topçuoğlu ile Hasan Hüseyin Akdoğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Bu dört okul, her gün toplam 70.000 ekmeği sofralara ulaştırıyor. Endüstriyel ekmek tesisinde çalışan öğrenciler, bir yandan mesleği öğrenirken bir yandan da hem aile hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Maddi katkıları ile birlikte çok değerli bir hikâyeleri de var bu öğrencilerin: Onlar, 6 Şubat depremlerinde yazılan dayanışma destanının kahramanı. Afetzede lise öğrencileri, yapımından dağıtımına günlük 85.000 ekmeği başta Nurdağı ve İslâhiye olmak üzere deprem bölgesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdılar.

GASTRONOMİ VE SEVGİ OKULLARDA BULUŞUYOR!

Beylerbeyi, Şehit Karayılan, Fatih, GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret, Cemil Meriç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, usta öğreticilerin önderliğinde adeta bir yemek fabrikası gibi birçok kurum ve kuruluşa gıda mühendisi ve diyetisyenler eşliğinde düzenli öğünler hazırlıyor. Bu bağlamda mesleki ve teknik Anadolu liselerinin üretimden elde ettiği gelirin 2022 yılının ilk dört ayına kıyasla 2023 yılının ilk dört ayında %189 arttığı tabloda Gaziantep, il bazında Türkiye ikincisi; Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, okul bazında Türkiye üçüncüsü olmuştu. Bu başarıları bir yana 6 Şubat depremlerinde, insanın insana lazım olduğu o felaket günlerinde yapımından dağıtımına 219.000 kişilik yemek hizmeti de bu okulların Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerine yani geleceğin usta aşçılarına ait…

Mesleki ve Teknik Eğitim Şubesinin çok büyük bir aile olduğunu dile getiren Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürü Yasin Tepe, “Tüm dünya; genç işsiz oranını düşürmek, okuldan iş gücü piyasasına geçişi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için mekanizmalar üretiyor. Bu mekanizmanın Türkiye’deki en güçlü kaynağı, mesleki ve teknik eğitim kurumları. Mesleki ve teknik Anadolu lisesi, derken telaffuz ettiğimiz “Anadolu” kelimesi bu okullarımıza ayrıca bir sorumluluk yüklüyor. Biz, bu sorumluluğun bilincini pandemi ve 6 Şubat depremleri döneminde gördük. Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri; öğretmenleri ile, öğretmenlerinden öğrendikleri ile okullarında ihtiyaca yönelik üretimler yaptılar; evladı oldukları bu aziz milletin yardımına koştular.

Allah, ülkemizi ve milletimizi her türlü felaketten korusun ama yaşayacağımız herhangi bir olumsuz dönemde mesleki ve teknik Anadolu liseleri, ürün portföylerini güncelleyerek yine sahada olacaklar, bundan hiç şüphemiz yok.” dedi.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü